Skorzenerrod salat med røget laks og brønkarse

Er der nogen der ved hvorfor skorzonerrødder ikke kan spises rå?

Skorzonerrødder er lidt en sær størrelse. Det er lange, tynde rødder med en broget, mørk skræl. Faktisk, så ser de slet ikke særlig appetitlige ud overhovedet. Men inde bagved gemmer der sig den fineste, hvide rod. Når den skrælles, så kan der frigives saft, som kan give brune fingre, så det kan være en god ide at skrælle under rindende, koldt vand. Den skrællede skorzonerrod skal fluks ned i koldt vand med citron eller eddike, da den hvide farve ellers hurtigt oxideres til en kedelig brun. Som I nok kan se, så havde jeg ikke læst nok på sagen, og derfor er de skrællede skorzonerrødder da også begyndt at brune på billedet.

En anden ting, som jeg vist heller ikke lige fik tjekket op på, er, at flere hjemmesider skriver, at skorzonerrødder faktisk ikke kan spises rå (!?!), men uden at begrunde hvorfor. Det tænkte jeg da sket ikke på at undersøge! Så jeg har da gladeligt spist denne anretning med RÅ skorzonerrødder med brøndkarse og røget laks. Det smagte skønt! Jeg har da heller ikke mærket særlig ubehag efterfølgende… så hvorfor kan skorzonerrødder ikke spises rå? Hvis du sidder og ved noget, så vil jeg meget gerne høre fra dig!

I min efterfølgende research lærte jeg også, at skorzonerrødder skulle smage lidt henad asparges. Men jeg må ærligt indrømme, at det på intet tidspunkt var aspargs-smag, som slog mig mens jeg gnavede mig igennem rødderne . Jeg synes mere den smagte lidt sødt og nøddeagtigt, egentlig ikke meget forskellig fra jordskokker. Skøn smag! Og jeg tror da godt, at jeg tør spise den rå igen næste gang!


Bevars, det var da lidt besværlige at spise med kniv og gaffel på grund af de sprøde stænger. Så måske jeg alligevel skulle prøve at koge dem næste gang?

Skorzonerrødder er i sæson fra sidst i efteråret og henover hele vinteren. Det er nemlig en vintergrøntsag, som snildt kan klare vintertemperaturene. Alligevel, så kan du risikere at lede længe efter skorzonerrødder, da de ganske enkelt ikke er særlig udbredte i supermarkederne. Jeg var heldig tilfældigvis at falde over dem i Super Brugsen.

Skorzonerrødder med brøndkarse og røget laks
Forberedning
15 min
 

En skøn lille frokostanretning 

Antal: 1 personer
Forfatter: Anja Suldrup
Ingredienser:
Salaten
 • Skorzonerrødder
 • Brøndkarse
 • Røget laks
 • Friske eller syltede ringe af rødløg
 • græskarkerner til drys
Creme fraiche dressing
 • 1 spsk creme fraiche 18%
 • 1 tsk æblecidereddike
 • 1/2 tsk sukker
 • 1/2 tsk salt
Sådan gør du:
 1. Skræk skorzonerrødderne under rindende vand og læg dem i kold vand med citron eller eddike (for at undgå bruning).

 2. Klar salatens øvrige elementer.

 3. Rør creme fraiche dressingen sammen og smag til.

 

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.