æblesmør - hjemmelavet "smør" lavet på æble

Æblesmør er en sød, lille, smørbar sag med en koncentreret æblesmag. Den smager helt vidunderlig som topping på skyr eller grød, og som marmelade på nybagte boller med ost. Men ikke mindst, så er den skøn i en lang række desserter! F.eks. sammen med de sundere æblepandekager med fuldkorn vist på billedet.

Den er så skøn, at den burde være et must på weekendmorgenbordet.

Desuden er det ret populært at krydre æblesmør med vanilje, kanel eller andre krydderier. Men jeg kørte den helt neutralt, da jeg gerne ville have den rene æblesmag i fokus. Samtidig kan man lege lidt med karameliseringen, så du enten får en lysere, mildere variant som her, eller du kan give den længere tid på blusset og få en mørkere og dybere smag ud af det.

Æblesmør
Forberedning
10 min
Tilberedning
1 t 30 min
Samlet tid
1 t 40 min
 

Skønneste smørbare sag med koncentreret og aromatisk smag af æbler. Skøn både til morgenbordet eller til desserter. 

Antal: 2 dl
Forfatter: Anja Suldrup
Ingredienser:
  • 5 æbler
  • 2 dl vand
  • 100 g sukker
Sådan gør du:
  1. Skær æblerne i tern - de behøver hverken at fjerne skræl eller kernehus. 

  2. Kom æbletern i en gryde med vand og lad dem koge møre (ca. 30 minutter).

  3. Mos æblerne igennem en sigte, så du kun har skræller og kernehus tilbage i sigten. 

  4. De mosede æbler røres sammen med sukker sættes tilbage på blusset. 

  5. Lad nu æblemosen karamellisere ved middelvarme indtil den har den rette farve (tager mindst en time, men nok længere end det). Du skal røre med jævne mellemrum så ikke det brænder på - særligt hen mod slutningen af processen. 

  6. Den færdige æblesmør kommes på skoldet glas og opbevares efterfølgende på køl.  

Noter:

Jeg spår at den kan holde sig en uges tid på køl, men du kan forlænge holdbarheden ved at skylle de skoldede glas med atamon - men med al sandsynlighed vil det ikke være et problem med holdbarheden, da glasset hurtigt vil blive spist op!

 

GemGem

Forfatter

Jeg har en bachelor i Fødevarer og Ernæring fra KU, og er nu kandidatstuderende på uddannelsen Fødevareinnovation og Sundhed. Min uddannelse har givet mig bred indsigt i emner som fødevareinnovation, fødevarekemi, måltidssociologi og udvikling af madpræferencer.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.