Koldhævede speltboller uden surdej

Surdej er et fantastisk værktøj, når der skal bages koldhævede morgenboller – men du kan sagtens lykkes med at få lækre, luftige, koldhævede boller helt uden surdej. Det er disse koldhævede speltboller et godt bevis på. Se lige den krumme!

Alt det kræver er lidt tid og kærlighed. Biks dejen sammen om eftermiddagen, vend den ind over sig selv et par gange i løbet af eftermiddagen og aftenen og lad den så hygge sig natten over. Så lover jeg dig, at du står om morgenen med den lækreste dej fyldt med små luftbobler. Kærlig håndtering på dette stadie er dog nødvendig, så ikke dejen fuldstændig taber pusten. Vi vil jo helst bevare så meget luft i dejen som overhovedet muligt!

Opskriften vil fungere bedst, hvis du har en køkkenmaskine eller food processor, som du kan ælte dejen på. Men jeg vil ikke afvise at du også kan få et godt resultat med en kraftig elpisker med dejkroge. Selv æltede jeg dejen på min food processor med et rigtig godt resultat.

Mine speltboller er “koldhævede” på køkkenbordet. Jeg har flere gange koldhævet boller i køleskabet, men endt ud med tunge kanonkugler af boller. Tror ganske enkelt at det er for koldt til at gæren kan komme ordentlig igang. Derfor så “koldhæver” jeg på køkkenbordet – mit lille lejlighedskøkken er så frygtelig koldt her om vinteren, at det vist stadig kan kaldes for koldhævning, men selvfølgelig varmere end køleskabet. Er du heldig at have nogenlunde tilforladelig temperatur i dit køkken, så har du måske et køligere bryggers?

Mere inspiration til brød og boller? Se lige her!



Koldhævede speltboller (uden surdej)

Det kan sagtens lade sig gøre at lave de lækreste, luftige, koldhævede speltboller helt uden brug af surdej. Det handler blot om at give dejen tid til at udvikle sig og få den æltet godt igennem - helst på en køkkenmaskine eller i en foodprocessor, men du kan også opnå et ret godt resultat med dejkrogene til din elpisker. 

Antal: 9 stk.
Forfatter: Anja Suldrup
Ingredienser:
  • 300 g hvedemel
  • 200 g fuldkornsspeltmel
  • 1/2 dl hørfrø
  • 8 g gær
  • 5 g salt
  • 4 dl vand
Sådan gør du:
Om eftermiddagen dagen før
  1. Kom alle de tørre ingredienser i en food processor eller køkkenmaskine. Bland ingredienserne. 

  2. Opløs gæren i vandet og tilfør langsomt mens food processor/køkkenmaskinen kører. Har du ikke de store maskiner til rådighed, så brug dejkrogene til din elpisker. 

  3. Ælt indtil dejen samler sig og og yderligere 5 minutter. Dejen skal være meget blød og klistret. 

  4. Kom dejen i en skål og dæk til med låg eller husholdningsfilm. Sæt den i køleskabet.

  5. 2-3 gange i løbet af eftermiddagen og aftenen tager du dejen ud af køleskabet og vender den ind over sig selv et par gange i skålen. 

  6. Når det bliver sengetid, tager du skålen ud af køleskabet og lader den stå på køkkenbordet natten over (der skal helst ikke være alt for varmt i køkkenet, så måske et bryggers hvis du har?) 

Om morgenen
  1. Tænd ovnen på 250 grader C. Lad bagepladen blive i ovnen.

  2. Drys mel på bordet og tip forsigtigt dejen ud på bordet. 

  3. Brug en dejskraber til at skære stykker af dejen og form dem let ved at folde dejen ind over sig selv. Sæt den formede bolle på et stykke bagepapir. 

  4. Træk bagepapiret med speltbollerne over på den varme bageplade og bag i 12-15 minutter indtil de har fået god farve. 

  5. Afkøles på rist. 

GemGem

GemGem

GemGem

Skriv en kommentar