Hjemmelavet mayonnaise med stavblender

En hjemmelavet mayonnaise hører til sjældenhederne herhjemme – men det sker da. Det er ellers ikke fordi det er særlig svært eller tidskrævende, men nok mest fordi det ikke er den bedste type olie jeg bruger. Ernæringsmæssigt giver det rigtig god mening at vælge en koldpresset rapsolie (eller olivenolie), men de har meget smag! Typiske er de en anelse bitre. Det er jo egentlig bare er en indikation på, at alle de naturlige smags- og farvestoffer stadig er i olien og ikker er blevet fjernet i en raffineringsproces.

Men fordi at smagen ganske enkelt bliver for kraftig, så bruger jeg en helt almindelig, billig rapsolie (solsikkeolie kan også bruges). Det giver en dejlig mild mayonnaise, men som er lidt et kompromis kvalitetsmæssigt. Men på den anden side, så må den da være blot en anelse bedre end de færdigkøbte. Her ved jeg i det mindste hvad der er i! Helt uden alverdens stabilisatorer, og hvad de ellers kan finde på at proppe i. Så på sin vis er det vel tilstrækkelig grund til at lave sin egen hjemmelavede mayonnaise?

Den helt neutrale mayonnaise er skøn som dip til fritter eller som smørrelse i en burger – men den kan jo snildt piftes op til enhver lejlighed! Lidt hvidløg og du har en aioli, lidt ketchup og chili til en chilimayo eller prøv helt andre smage – der er masser af muligheder! Jeg skal i hvert fald have en omgang rødbedefritter med peberrodsmayo en af dagene!

Jeg ved ikke hvem der i sin tid fandt på at bruge stavblenderen fremfor piskeris og tilsyrede arme – men credit til den der gjorde! Det er nemt, hurtigt og der er garanti for at mayonnaisen ikke skiller! Det er win hele vejen!

Hjemmelavet mayonnaise - på den nemme måde

Prøv den helt neutral eller gør den lidt mere interessant med andre smage - prøv hvidløg, chili eller hvad med peberrod? 

Forfatter: Anja Suldrup
Ingredienser:
  • 1 æg
  • 2 dl olie
  • 2 tsk æblecidereddike
  • 1 tsk salt
Sådan gør du:
  1. Skold ægget eller brug pasteuriseret æg. 

  2. Kom alle ingredienserne i en cylinderform og blend med stavblenderen indtil du har den lækreste hjemmerørte mayonnaise. 

  3. Smag til med eddike, salt og eventuelt sennepspulver. 

  4. Opbevar i et skoldet glas på køl, hvor den bør kunne holde sig en lille uges tid. 

GemGem

GemGem

GemGem



GemGem

Skriv en kommentar