Balsamisk æbleeddike (æblebalsamico) lavet på reduktion af æblecider og æblecidereddikeBalsamico er en italiensk eddike, der laves ved at inddampe druemost for efterfølgende at lagre den på træfade. Den er typisk lidt tykkere og langt mere aromatisk og sød end den traditionelle vineddike. Og så udgør den en fantastisk smagsgiver i køkkenet!

Jeg bruger selv meget æblecidereddike og æblesirup når jeg laver mad, og fik derfor den ide, at jeg da måtte kunne lave en nordisk, balsamisk æbleeddike ved at lave en reduktion af en blanding af æblemost og æblecidereddike! Og den ide kunne jeg ikke lade ligge, så jeg måtte straks i køkkenet.

Og den er intet mindre end vidunderlig! Den er skøn i en olie-eddike dressing til salater eller brugt til karamelisering af stegte/bagte grøntsager eller braiseret kød.

Balsamisk æbleeddike
Forberedning
5 min
Tilberedning
1 t 30 min
Samlet tid
1 t 35 min
 

Balsamiske eddiker er langt mere aromatiske, sødere og lidt tykke end en almindelige eddiker er. Her i får i en opskrift på en nem, nordisk æblebalsamico lavet på en reduktion af ufiltreret æblemost og æblecidereddike. 

Antal: 1 dl
Ingredienser:
  • 1 L ufiltreret æblemost
  • 2,5 dl æblecidereddike
Sådan gør du:
  1. Kom alle ingredienserne i en pande - gerne med en non-stick beklædning.

  2. Kog det ind indtil væsken er reduceret til ca. 1,25-1,5 dl. For mit vedkommende tog det ca. 1,5 time.

  3. I begyndelsen kan det godt nogenlunde passe sig selv, men efterhånden som det koger ind skal du være mere opmærksom på den, så ikke du ender med at få reduceret for meget og risikerer at brænde den på (der er meget frugtsukker i æblemosten). 

  4. Hæld din æblebalsamico på et skoldet glas og sku låg på. 

  5. Opbevar æblebalsamicoen i et skab - holder sig længe. 

GemGem

Skriv en kommentar